Het is 2019. Die info heb je waarschijnlijk al. Maar dat betekent dat het iconische en onsterfelijke Friends dit jaar precies vijfentwintig jaar geleden in ons leven kwam. Reden genoeg voor een eigen rubriekje. In Vriendendienst spreek ik iedere keer een hoogtepunt of favoriete scène uit de tien seizoenen Friends. Inclusief feitjes. En dat dan voor vijfentwintig keer. Leuk hè? I’ll be there for you.

 

Janice Litman-Goralnick née Hosenstein

Ze was in ‘slechts’ negentien van de tweehonderdzesendertig afleveringen van Friends te zien, maar heeft toch een onuitwisbare indruk achtergelaten: Maggie Wheeler aka Janice Litman-Goralnick née Hosenstein. Janice was voor het eerst te zien in de aflevering The One With The East German Laundry Detergent tijdens seizoen één en maakte elk seizoen dat volgde steeds minstens een keer haar opwachting (in seizoen zes was enkel haar stem te horen overigens). In de aflevering The One Where Estelle Dies (vlak voor de allerlaatste aflevering ooit) in seizoen tien deed Janice voor het laatst mee.

In de eerste jaren van Friends was Janine de knipperlichtvriendin van Chandler, al heeft ze het later óók nog eventjes met Ross aangelegd. Toen Chandler uiteindelijk met Monica ging, dook Janice op de meest onvoorspelbare momenten op. Zoals tijdens de bevalling van Rachel in het ziekenhuis en als eventuele nieuwe buurvrouw van Monica en Chandler in hun nieuwe huis. Behalve het hysterische OH MY GOD waarmee Janice meestal haar opwachting maakte, stond ze vooral bekend door haar extreem nasale stemgeluid. Dat heeft ze overigens zelf bedacht en is een soort mix tussen Flipper en Woody Woodpecker.

Ook al heeft Maggie Wheeler heus nog wel andere rollen gespeeld in haar carrière (ze was óók te zien in Ellen en Everybody Loves Raymond), blijft die van Janice toch het meest hangen bij fans. Daar maakt ze dan ook gretig gebruik van, tijdens Friends-evenementen wereldwijd is ze een graag geziene gast. Daar komt nog wel eens nieuws uit: tijdens een editie in Engeland in 2016 onthulde Maggie Wheeler namelijk dat er plannen waren voor een spin-off rondom het personage Janice, maar dat ging uiteindelijk niet door (HOE JAMMER IS DAT???).

Maar in negentien afleveringen te zien dus en tóch mijn persoonlijke heldin van de serie. Dan doe je écht iets goed. Misschien zouden ze die spin-offplannen toch weer uit de mottenballen moeten halen dan maar?