De jaren 2009 tot en met 2012 was absoluut niet de beste periode voor soapfans. Niet in Nederland, maar óók in Amerika was het een bittere pil toen vlak na elkaar langlopende series zoals Guiding Light, As the World Turns, All My Children en One Life To Live van zender gehaald werden vanwege teruglopende kijkcijfers en de bijbehorende kostenbesparingen. Bij ons moest Onderweg naar Morgen in 2010 óók het veld ruimen en bleef GTST als enige soap overeind. In The States zijn er nog maar vier soaps overgebleven, maar er is een klein lichtpuntje verschenen aan de horizon.

Op 23 september 2011 stopte de Amerikaanse zender ABC na 41 jaar met de soap All My Children. De rechten van de serie werden verkocht om in 2013 kortstondig terug te keren als online versie. Dat avontuur mislukte jammerlijk en dus moesten fans (myself included) voor de tweede keer afscheid nemen van iconische personages zoals Erica Kane en Dixie Cooney.

Maar met een teruglopend marktaandeel op televisie én een nieuwe steamingdienst in aantocht heeft Disney (waar ABC onderdeel van is) plannen om wellicht de iconische soap terug te brengen. De rechten hebben ze in 2016 weer in handen en ook de fans kunnen níet wachten. Dat ook de cast het nog prima met elkaar kan vinden bleek wel uit een All My Children-reünie die onlangs op ABC werd uitgezonden in Good Morning America. Heel concreet zijn de plannen voor een tweede leven voor de soap overigens niet: “There might be some conversation about that. There might be”, onthulde ABC Entertainment-baas Karey Burke onlangs.

Fantastisch nieuws zou ik dit vinden. En hopelijk een voorbeeld voor anderen: CBS móet namelijk ook gewoon terugkomen met As the World Turns. Ik mis die soap dus nog serieus elke dag. En wellicht kan John de Mol op SBS 6 een plekje vinden voor nieuwe afleveringen van Onderweg naar Morgen? De wonderen zijn -zeker in de scripts van soaps- de wereld nooit uit.